Side

DSC07887
Creative Commons License Foto: farbfilm

Den underbara staden Side är en riktig pärla på Turkiets kust. Side ligger vid medelhavets kust ungefär mitt emellan Antalya och Alanya och har massor av historia och minnesmärken runt sig. Side är en förhållandevis liten stad, åtminstone jämfört med andra populära resmål i Turkiet, men staden har i alla fall mycket att bjuda på.

Side är fantastisk för alla, i alla åldrar. Är ni en barnfamilj kommer ni hitta några av turkiets bästa stränder runt Side. För de unga och singla finns det många bra barer och klubbar som pumpar rytmen ut i natten ända tills solen smyger fram.

Något av det bästa med Side är att den moderna småstaden har växt fram mellan ruinerna av det som en gång var den rikaste och mäktigaste bosättningen i det gamla Pamfylia.

turk_068
Creative Commons License Foto: RUBBERLEGZ

Den gamla stadskärnan i Side består i stort sätt av gamla hus i ottomansk stil, byggt upp av sten och med de välkända träbalkongarna som hänger på utsidan.
Promenadgatorna genom det gamla centrumet har många butiker och restauranger och är fulle av liv både på dagen och kvällen.
När värmen tilltar utöver dagen och morgonbadet är utfört, kan en av alla kafeer längs trottoaren bjuda både på skugga och en underbar lunch. Som annars i Turkiet kan du i Side njuta av spännande mat från det goda turkiska köket överallt i staden. Efter lunch börjar det bli lagom att slappna av på stranden igen.

DSC00055
Den østre stranden - Creative Commons License Foto: farbfilm

Side har två stränder som ligger nära. En väster om, och en öster om centrum. Den västra stranden är långgrund och mycket populär bland familjer som besöker Side med barn. Med sina restauranger, barer, parasolluthyrning, solstolar och massor av vattenaktiviteter tycker de flesta att den västra stranden är bra. Öster om centrum finns den andra stranden i side. Denna stranden har i regel lite klarare vatten än den västra, men den är inte så långgrund.
Då många av barnfamiljerna ofta väljer den västra stranden i side kan det vara lite lättare att hitta lite plats för sig själv på den östra stranden. Även här hittar du bra utbud av vattensportaktiviteter.
Ca. tre kilometer öster om Side ligger badstranden Sorgun som du enkelt kommer till med dolmuş, och ca 10 km norr om stan ligger Kümköy-stranden.

Side - Antalya - Turkey
Havnen i Side - Creative Commons License Foto: Kerrigan ..

Efter en lång dag i värmen och på stranden är det riktigt uppfriskande med en dusch och sen är man redo för vad kvällen i Side har att bjuda på. Restaurangerna vid hamnen i den gamla delen av Side är redo att servera dig en middag du kommer komma ihåg, och om du inte vill gå och lägga dig direkt efter finns det barer och klubbar som passar alla.

Temperatur - Side

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Snitt
10
11
13
16
20
28
30
30
25
21
16
12
Max. temp.
15
16
18
21
26
30
33
32
31
26
21
16
Min. temp.
6
7
8
10
15
19
22
21
18
14
10
8
Vatten 17 17 17 18 21 24 27 28 27 25 22 19

Sightseeing i Side

För de flesta av oss från Skandinavien är det i regel en god idé att starta lite försiktigt i solen. Man måste inte bränna sig de första dagarna av resan för att bli brun, och Side har många erbjudanden för de som vill vara försiktig med solen.
Med vattenflaska, solhatt och hör solfaktor är du gott rustad för en utflykt till en av de många historiska minnesmärkena som ligger runt Side.

Sightseeing i Side, Turkiet

Side har en lång historia och blev grundat ca 700 år f.kr. Side ligger på en halvö ca 1 km lång och 400m bred och den har en naturlig hamn. Hamnen i Side var perfekt för små fartyg och det geografiska läget gjorde Side till en av de viktigaste städerna i Pamfylia. Det finns nästan ingen information om Side då staden låg under lydisk och persisk styre, men det faktum att Side stämplade sina egna pengar medan pärserna regerade visar att staden var ett viktigt centrum.
Alexander den store tog i år 333 f.Kr kontrollen över Side utan problem, och detta blev starten på den grekiska inflytelsen vi i dag kan se spår efter i Side. Invånarna lät pirater sälja slavar de tog på marknaden i Side, och detta gav Side mycket rikedom. Den romerska författaren Stratonicus blev en gång tillfrågat vem som var de största förbrytarna i hela världen. Hans svar var: “I Pamfylia: folket i Faselis. I hela världen: männen i Side!” Efterhand tog romerna kontrollen över området, men Side behöll sin viktiga ställning som handelscenter (Side var även ett viktigt center för slavhandel) fram till det 4. århundrade då romerrikets fall även markerade början till Sides tillbakagång.

De månge och stora ruinerna i och runt Side är bland de mest sevärda i hela Lillasia:

  • De gigantiska ruinerna efter teatern som var den största i Pamfylia kunde en gång i tiden ta emot 20 000 människor.
  • I närheten av teatern ligger ruinerna efter Dionisys tempel med en fin restaurerad fontän vid ingången, och bredvid står resterna efter en bysantisk basilika.
  • Stadsmuren runt Side är gott bevarade och härstammar från 2:a århundrade f.kr. Huvudporten i stadsmuren är skadad, men är likafullt värt att beskåda.
  • Det gamla romerska, offentliga badet är idag restaurerat och där finns nu ett museum där du kan se många statyer från den romerska perioden.
  • Du kan besöka flera tempelruiner i Side. Ett av templen, dedicerat Tyche och Fortuna blev i låg tid använt som slavmarknad för piraterna som regerade i Side.
  • I övrigt finns det i Side en romersk akvedukt och ett nymfeum (en naturlig grotta där mytologien berättar at nymferna höll hus).

Amfiteateret som ligger nordost i Side är bland det bäste Side har att bjuda på. Teatern i Side är större än teatern i både Aspendos och Perge. Om kvällen, like för och efter solnedgång kan du från de översta sätesraderna njuta det fantastiska ljuset och utsikten över ruinerna efter den gamla marknadsplassen mellan sanddynorna. Havet på varje sida av den lilla halvön ramar in det hela på ett mycket vackert sätt. I teatern kan du se olika föreställningar, och även om det inte är planerat att starta med gladiatorkamper igen, kan ni känna till den två veckor långa festivalen som hålls varje år.

Precis utanför amfiteatret ligger en monumental port och den restaurerade fina fontänen som byggdes till Kejsare Vespasian, år 74 e.kr.
Det arkeologiska museet bredvid rymmer många godsaker, och om du orkar kan du gå ca 300m längs vägen till den gamla stadsporten. Porten i sig är inte så speciell, men du får ett gott intryck av hur de gamla stadsmurarna som löpte runt hela staden, skyddade invånarna mot anfall.

Side | Cloudy sunset
Utsikt over Antalyagulfen fra Side - Creative Commons License Foto: fxp

Som de flesta andra ställen har även paradiset Side några negativa sidor. Även om den turkiska maten är frestande, måste du tråkla dig genom ett myller av inkastare som står överallt för att på gatorna för att få in dig i sin restaurang. Just detta kan man bli trött på efter ett tag.

Mer om Side:

Side är inte heller den lilla staden den en gång var. Själva staden Side har kvar sin charm, men den stora utbyggningen av hotell, lägenheter, biluthyrare och annat längs med stränderna kan ge en liten bitter känsla.

För att motverka detta kan du kanske besöka Side om våren, hösten eller kanske till och med på vintern? Då slipper du inkastarna och den stekande hettan och du kan njuta av lägre priser.

Slutligen kan man säga att även om det finns negativa sidor med Side så är det få ställen i Turkliet som kan mäta sig med Sides vinnande kombination av stränder, historia och nattliv.