Bodrum

Bodrum ligger på sydvästkusten av Turkiet, nordväst om Marmaris, där Egeiska havet och Medelhavet möts. Den gamla hamnstaden, tidigare Halikarnassos, som grundades 7e århundradet f.kr. är ett fascinerande ställe och ett av de mest populära resmålen både för turkiska och utländska turister.

Bodrum
Creative Commons License Foto: crug06

Bodrum är, precis som Marmaris en populär hamn för seglare båtturister i Medelhavet, och har sedan 1960 utvecklat sig från att vara en liten fiskar-landsby till ett spännande och intressant turistcenter som idag har mängder av erbjudanden för solhungriga turister och de runt 35 000 invånarna. Något som är lite speciellt med Bodrum till skillnad från andra turkiska resmål är att Bodrum är “öppet” hela året genom.

Erbjudanden blir inte bortplockade i slutet av oktober som vanligt annars, och även om aktiviteten och tempot inte är lika högt, så är det många som föredrar att resa till Bodrum i vinterhalvåret för att undvika trängseln under högsäsong. De livliga basarerna har öppet som vanligt, lokalbefolkningen har lite bättre tid och temperaturen är behaglig även på vintern.

Klimatet i Bodrum är varmt och torrt och de senaste 7 åren har det inte regnat under sommarmånaderna juni-augusti, Det torra klimatet på halvön och närområdet skiljer sig från regionen runt om.

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Medel temp
11
11
13
17
21
25
28
28
25
21
16
12
Max. temp.
13
13
16
20
24
28
32
32
29
24
18
15
Min. temp.
8
8
10
13
17
21
24
24
21
17
13
10
Regndagar
14
13
12
7
4
-
-
-
1
6
11
16
Soltimmar/dag
9
10
12
12
12
11
8
Medel, vatten
16
18
21
23
25
24
21

Bodrum har varit under persisk, grekisk, romersk, bysantisk och ottomansk styre upp genom historien. I tillägg satt Malteserorden i staden i över 100 år på 14- 1500- talet. Det var Malteserorden som använde ruinerna av Kung Mausolus grav som stenbrott när de byggde borgen i Bodrum, som nu är ett av de sista exemplen på korsfararnas arkitektur i Mellanöstern.

Kung Mausolus grav var ett av världens 7 underverk i antiken, och byggandet startades av hans syster och änka i år 353 f.Kr. Detta en gång så imponerande byggverk stod 46m högt, dekorerat med relieffer, pelare, statyer och en fantastisk ekipage på toppen. Det är från Kung Mausolus grav ordet mausoleum kommer ifrån, men idag är det bara lite kvar av det pyramidformade fundamentet i Bodrum. En del statyer, relieffer kan idag beskådas på Brittish Museum i London som säkrade sig delarna på mitten av 19 århundrade.

Castle Of Saint Peter
Creative Commons License Foto: rycordell

En annan sevärdhet är den tidigare nämnda borgen i Bodrum, bygt i St. Peters namn år 1402. Borgen som är en av världens best bevarda är ett viktigt landmärke i Bodrum, och hysar idag Bodrums undervattenarkeologiska museum. Det prisbelönda museet hyser samlingar från utgrävningar under vatten längs hela kusten av turkiet och hit bör man definitivt lägga ett besök. Museet är stängt på måndagar, men resten av veckan är det öppet 9-12 och 14-17.
Du bör även göra ett besök i Bodrums Hamanm gärna efter att du har provat ett gyttjebad.

Stranden i Bodrum ligger på östsidan av staden. Stranden är smal, men har de senaste åren utvidgats något med bra resultat. Om du är mest intresserad av sol och bad finns det många fina bukter längs kusten runt Bodrum där trängseln är något mindre. Dessa bukter kan du enkelt nå med en dolmus, eller ev cyckel.
 
 
 

Västsidan av staden tillhör marinan och yacht-klubben. Här är tempot lungnare är på strandsidan med alla restauranter och barer. På västsidan igger butiker som servar båtfolket, i tillägg till lite finare restauranger. efter en bättre middag på kvällen kan området bjuda på en fin promenad i en jättefin maritim atmosfär. På hösten är marinan i Bodrum värd för träbåtfestivalen som är mycket populär. Synet av hundratals träbåtar under segel kan glädja fler än enbart gamla sjömän.

Mer om Bodrum:

Vill du få med dig ett eller fler kulturella inslag under vistelsen finns det mycket att välja i. Flera festivaler, speciellt Balettfestivalen i augusti, och konserter både på borgen och i det 2000 år gamla amfiteatret lockar många åskådare.

Bodrum är också ett bra utgångspunkt om du vill ta turer till några av de grekiska öarna. Under säsongen har Bodrum daglig båtförbindelse till Kalymnos, Kos, Simi och Rhodos. Erbjudanden om kortare båtturer i området finns det också mycket utav. Dessa turer eller s.k. “minicruice” ger dig både god mat och musik samt möjligheten att bada i någon avskärmad bukt runt Bodrum. M a o en fin dag i solen.