Alanya

Semesterstaden Alanya ligger på Turkiets “riviera” på medelhavskusten i Antalya-provinsen ca 120 km sydost om Antalya. Staden har ca 400 000 invånare och har en lång historia. På grund av sitt läge har Alanya varit ett maktsäte för många tidigare kungadömen i Medelhavsområdet, till exempel Romerska riket, Byzants, Ottomanska imperiet och Seljukerna. Med sitt rika arkitektoniska arv är Alanya medlem i European Federation of Historical Cities and Regions (EAHTR), som startades av Europeiska rådet 1999.

De flesta svenska researrangörer erbjuder resor till Alanya, och staden är ett mycket populärt resmål. Det viktigaste för populariteten är förutom klimatet de många historiska platser som finns i och runt Alanya.

Temperaturöversikt för Alanya

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec År
Snitt
11
11
13
16
19
23
26
26
24
20
16
13
18
Max. temp.
15
16
17
20
24
27
30
31
29
25
21
17
22
Min. temp.
7
7
9
11
15
18
21
21
19
15
12
9
13
Nederbörd (mm)
227
172
106
64
36
8
3
5
10
80
171
224
1106

Borgen i Alanya är en av de mest besökta attraktionerna i staden. Borgen är bygt omkring år 1226, och är, med sina 83 torn fantastiskt att se. Under 2007 påbörjades restaurering av en del av fästningen, bland annat att bana väg för användandet av en Bysantisk kyrka. Den gamla stadsmuren löper runt större delen av halvöns östra sida, och du kan ta en trevlig promenad på muren. Tänk på att det kan bli en het utflykt på dagen när solen steker.

Det Röda Tornet i Alanya
Foto: Wikipedia

Det Röda Tornet är en annan välkänd byggnad i Alanya. Det röda tornet står vid den gamla hamnen i Alanya, och byggdes för att skydda Tersane, ett före detta varv som byggdes 1221. Namnet på tornet kommer från de röda tegelstenarna det är byggd utav. Arkitekten Ebu Ali Reha gjorde ett bra jobb när han konstruerade tornet, och även efter nästan 800 år är tornet en imponerande syn där det ruvar vid hamnen med sina 33 meter. Idag är tornet ett museum som, utöver att erbjuda information om staden och tornet, även fokuserar på blasonering. Museet är öppet från 8:00 till 12:00 och från 13:30 till 17:30 (måndag är museet stängt).

Mer om Alanya:

Alanya har ett rikt kulturliv som många turister inte hittar. Staden har många årliga festivaler som turist och konstfestivalen i maj och juni, Alanyas internationella kultur och konstfestival första veckan i oktober och Alanya Jazzfestival den första veckan i september. Alanyas årliga stenskulptur-symposium äger rum hela november varje år och konserterna till Alanyas kammarorkester är av hög kvalitet och kan vara väl värt ett besök. Är du i god form får du inte missa Alanya Triatlon som äger rum i juni.

Damlatas grottan med sitt speciella mikroklimatet var början på turismen i Alanya. Det finns också två andra grottor i Antalya provinsen värt ett besök. Från Alanya kan du resa på dagsutflykter till Karain och Beldibi grottorna. De många arkeologisk och historisk mycket intressanta fyndplatserna och ruinerna som omger Alanya är också spännande mål för exkursioner och utflykter.

Stränder i Alanya:

Alara
är en smal strand som sträcker sig ca två kilometer från Alarafloden till Karaburun. Denna strand är lite mindre besökt, så om du vill vara ensam, kan det vara lite bättre möjligheter här än på övriga stränder i Alanya.

Stranden Incekum i Alanya
Foto: ALTID

Incekum är en strand med finkornig sand. Stranden är bredare än alare, men på Incekum måste du akta barnen väl då det blir vråldjupt några meter från land. Stranden är heller inte den mest besökta i alanya, så om det blir trångt om plats på de populäraste stränderna, kan Incekum vara ett bra alternativ. Incekum har också en egen campingplats.

Kleopatra beach i Alanya
Foto: ALTID

Kleopatra ligger på västsidan av halvön vid Damlatas-grottan och sanden på stranden är finkornig och vit. Viken mellan stranden och halvön där borgen ligger heter Kleopatraviken och ska tydligen fått sitt namn då den egyptiska drottningen Kleopatra stannade här för att bada i det kristallklara blåa vattnet. För duktiga simmare kan det vara en fin tur att simma ut från stranden längs halvön och fram till Fosforgrottan längre ut. I denna grotta kan man dyka i mot att man betalar en liten avgift.

Konakli är en nästan 10km lång strand. På strandpromenaden ovanför hittar du barer och restauranger, och du hittar också ett vattensportcenter här.

Portakal - “Apelsinstranden” är den populäraste stranden efter Kleopatra. stranden ligger öst om centrum och är ca 1km lång. Stranden är en del av Keykubat-stranden och ligger mellom utloppen till floderna Dim och Oba. Utloppen har lite kallare vatten än rästen av stranden. floderna kommer från Taurusbergen som reser sig lika bakom stranden. Stranden som är nästan 100m bred är mestadels täckt av sand, men med lite grus på några ställen. Det är ingen avgift för att använda denna strand, och det finns flera kiosker, cafeer och restauranter i anknytning till hotellen längs stranden. Du hittar även olika erbjudanden inom vattensport och andra aktiviteter.

Andra “turistaktiviteter”:
Vindsurfing.
Parasegling.
Vattensport av olika slag såsom vattenskider, bananbåt, vattenscooter och snorkling är populärt i Alanya.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Andra Intressanta bloggar.